email: accfin@uowm.gr | Τηλ.: +30 24610 68222, +30 24610 68207

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΊΟ «ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΧΟΥ»

Νέα/Ανακοινώσεις

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των διδασκαλιών σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τις χρηματοδοτήσεις η Εκπαιδευτική Εκδρομή στο Οινοποιείο «Κτήμα Χρυσοχόου» στη Νάουσα.
Τους φοιτητές και καθηγητές ξενάγησε στο οινοποιείο η κυρία Νανά Χρυσοχόου, οικονομολόγος από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και με σπουδές οινολογίας στην Ιταλία.
Η οικογένεια Χρυσοχόου δραστηριοποιείται στην παραγωγή οίνου από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Το οινοποιείο που βρίσκεται σε μια περιοχή αμπελώνων της Νάουσας λειτουργεί από δεκαετίες και έχει συμμετάσχει στους «Δρόμους του Κρασιού» που έτυχαν και χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Ο οινοποιητικός τομέας είναι από τους πλέον ενεργούς στην τοπική οικονομία και αποτελεί έναν από τους βασικούς υποστηρικτές της. Παράλληλα το κρασί της Νάουσας «Ξυνόμαυρο» είναι από τα πλέον γνωστά παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται ως Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).
Στη διάρκεια της ξενάγησης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδικασία της οινοποίησης από τη δημιουργία της πρώτης ύλης που είναι οι αμπελώνες, τη μετατροπή των σταφυλιών σε κρασί και στη συνέχεια εμφιάλωση. Η κα Χρυσοχόου αναφέρθηκε στον τρόπο διατήρησης του κρασιού, τις διάφορες ποικιλίες και ποιότητες, καθώς και στους παράγοντες που επηρεάζουν τόσο το κόστος όσο και την τιμή πώλησης του κρασιού.
Το Οινοποιείο «Κτήμα Χρυσοχόου» έχει διάφορες ετικέτες κρασιών σε κόκκινο και λευκό κρασί με πωλήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό βασιζόμενο στους δικούς του αμπελώνες κυρίως αλλά και σε αγορές από άλλου παραγωγούς σταφυλιών.